De belevingswereld van iemand in een psychose is nauwelijks invoelbaar; ook niet voor degenen die elke dag met ze werken. Tijdens deze Virtual Reality workshop ervaar je de beangstigende denkbeelden, visuele hallucinaties, en de impact op het leven van iemand die langdurig psychotisch is geweest. Het is tegelijkertijd een illustratie van controleverlies en angst.
De inhoud van deze Virtual Reality ervaring is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Ton, een creatieve man, die ondanks de diagnose schizofrenie en zijn psychotische verleden zijn leven uiteindelijk goed op de rails heeft weten te krijgen.
De VR app ‘Ver Binnen’ is een aangrijpende ervaring die je anders naar psychiatrische cliënten laat kijken.
de lijntjes te kleuren. "
Over de workshop
Het doel van deze workshop met VR is om beter te begrijpen wat er in iemand met een psychose omgaat en om zich beter te kunnen inleven in de alles ontwrichtende impact die schizofrenie op een leven heeft.
Tijdens deze workshop vertelt Karin Anema, schrijfster van Vandaag koop ik alle kleuren – hoe een kunstenaar zijn psychoses overwint over de bijzondere wijze waarop ze contact onderhield met Ton. Na een lange periode met psychoses en opname, lukte het hem om zonder medicijnen en met eigen coping mechanismes een zelfstandig leven op te bouwen en een baan te vinden als technisch tekenaar. Karin schreef het levensverhaal van Ton in het aangrijpende boek ‘Vandaag koop ik alle kleuren‘ op basis van vele gesprekken met hem en het uitzonderlijke archief (documenten, tekeningen en schilderijen) dat Ton zijn leven lang heeft bijgehouden.
In samenwerking met studio APVIS ontwikkelden ze in 2017 een Virtual Reality ervaring die een idee geeft van de belevingswereld van Ton tijdens een waan. Op basis van een enorme verzameling aantekeningen en indrukwekkende tekeningen gemaakt door Ton tijdens zijn leven hebben ze een indrukwekkende visuele wereld gecreëerd. Het is een reis naar de uithoeken van het menselijke brein.
Leerdoelen
Het doel van deze workshop is om een beter beeld te krijgen van de impact die controleverlies en eenzaamheid hebben op een leven van iemand die lijdt aan psychoses. Doel is ook om oog te krijgen voor de betekenis die een psychose heeft: er zitten sleutels in verborgen om met een patiënt over te praten. Het uiteindelijke doel is om in gesprek te gaan over het belang van ‘echt contact’ en het ontdekken van de ‘zin in de waanzin.’
Hoe ziet een workshop eruit?
Een workshop duurt 1,5 – 3 uur en ziet er als volgt uit:
- Karin vertelt over het opmerkelijke leven van Ton. Hoe was zijn jeugd? Hoe verliep zijn psychotische periode? Hoe lukte het om zonder medicijnen zijn leven uiteindelijk goed op de rails te houden? En een full time baan vol te houden? Waarom lukte het opbouwen van een sociaal leven niet? Waarom wilde hij niet bestempeld worden met het etiket schizofrenie?
- Introductie van de Virtual Reality ervaring. Wat kunnen mensen verwachten?
- Ervaring van de unieke Virtual Reality app Ver Binnen voor alle deelnemers
- Verwerking: wat vond je van de ervaring? Wat deed het met je?
- Groepsopdracht: hoe beïnvloedt dit je werk? Kun je ook andere manieren vinden om met mensen die psychotisch zijn of zijn geweest om te gaan?
Voor wie?
De workshop is geschikt voor degenen die werken met psychotische patiënten, of daarvoor in opleiding zijn. Een interessante workshop voor bijvoorbeeld begeleiders in psychiatrische instellingen, verpleegkundigen in opleiding, psychologen en beleidsmakers in de GGZ, politie, en managers van sociale werkplaatsen. Maar óók geschikt voor het voortgezet onderwijs om onder meer stigmatisering tegen te gaan.
Door wie?
Deze workshop is een samenwerking tussen schrijfster Karin Anema, studio APVIS en het Virtual Reality Learning Lab. De workshop wordt geleid door Karin en technisch ondersteund door een medewerker van het VR Learning Lab.
Kosten
Deze workshop wordt op maat gemaakt; de kosten zijn daarom op basis van offerte.
Onze workshops zijn inclusief begeleiding, reiskosten, huur van Virtual Reality sets en overige materialen. Deze workshop duurt 1,5 tot 3 uur.
Ervaringen en reviews
Wij hebben deze workshop voor een diverse publiek gegeven. Voor studenten van de opleiding HBO verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden was het een toegankelijke, inspirerende en vooral eigentijdse manier om kennis te maken met een facet van de psychiatrische zorg.
Anderzijds was het voor de bezoekers van het filosofische Waanzin Festival een Utrecht een verrijking van de discussie over de mogelijkheid om andermans denkbeelden en verschillende waarheden te begrijpen.
Bij zorginstelling Leviaan hebben wij deze workshop grootschalig aangeboden in een programma gewijd aan anti-stigma. De medewerkers konden de workshop als tool inzetten om de verstandhouding met hun cliënten te verbeteren. Achteraf werd geëvalueerd en de reacties waren overweldigend positief:
“Ik kan me nu beter verdiepen in cliënten.”
Begeleider Leviaan (Instelling voor Psychische Zorg)
“Je kunt het nooit helemaal begrijpen als je het niet zelf hebt meegemaakt maar je
krijgt zo wel het gevoel mee.”
Begeleider Leviaan (Instelling voor Psychische Zorg)
“Ik vond het verruimend, voel minder angst om eventueel buiten de lijntjes te kleuren.”
Begeleider Leviaan (Instelling voor Psychische Zorg)
“Een groot gemis als je dit gemist hebt.”
Begeleider Leviaan (Instelling voor Psychische Zorg)
Interesse?
Heb je nog vragen of ben je benieuwd hoe we de workshop voor jouw organisatie vorm zouden kunnen geven? Neem dan hieronder contact op.