Door het hele land worden er allerlei activiteiten rond Virtual Reality in de bibliotheek georganiseerd. Lezingen, Oculus Rift demonstraties, zelf Google Cardboard VR brillen maken, enzovoort. Erg goed om te zien, aangezien de bibliotheek me een uitstekende plek lijkt om mensen wegwijs te maken in dit nieuwe medium. Daarbij kan Virtual en Augmented Reality ook erg relevant worden voor bibliotheken. Zo kan AR bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om de bibliotheek te verrijken en kan VR worden ingezet als alternatieve manier om digitale verzamelingen te verkennen.
In deze post beschrijf ik een aantal oudere en recente projecten die we hebben gedaan voor bibliotheken.
De Gele Ballon in Virtual Reality
Voor de bibliotheek Gelderland-Zuid heb ik samen met Donna Schipper een Virtual Reality ‘zoekboek’ gemaakt geïnspireerd door het bekende prentenboek De Gele Ballon van Charlotte Dematons. Het zoeken van verschillende objecten in een virtuele ruimte werkt erg goed in VR was onze ervaring. Erg leuk, klein project om te doen! Momenteel is de Gear VR app alleen beschikbaar via de bibliotheek Gelderland-Zuid.
ARBieb
Al wat langer geleden, in 2013, maakten Berber de Vries en ik de Augmented Reality app ARBieb. Hierbij gebruik je je telefoon om kinderboeken te scannen en leesverslagen te bekijken. De app stimuleert kinderen om boeken te lezen en korte verslagen te schrijven. Tegelijkertijd maakt het kinderen bekend met de mogelijkheden van Augmented Reality. De app is gemaakt voor een wedstrijd en wordt momenteel niet ondersteund.
Workshops Virtual Reality – Mediawijsheid
In het kader van de week van de mediawijsheid in november gaf ik een aantal Virtual Reality workshops in verschillende bibliotheken in Den Haag. Hier vertelde ik over de state-of-the-art van Virtual Reality technieken, mijn PhD-onderzoek, leuke toepassingen en konden bezoekers zelf allerlei VR demo’s ervaren. Erg leuk om in gesprek te gaan met verschillende bezoekers over dit nieuwe medium!
Koninklijke Bibliotheek
In het najaar van 2016 organiseerde ik een serie workshops voor werknemers van de KB. Met een groep van 15 medewerkers gingen we tijdens drie sessies op zoek naar de mogelijkheden die Virtual en Augmented Reality bieden voor de bibliotheek. We ontwikkelden onder andere een concept voor een sociale leesapplicatie en maakten een plan voor het aanbieden van Virtual Reality content in de bibliotheek.
Opleiding Go Mediacoach
Op 16 januari 2017 gaf ik een lezing over de Virtuele Bibliotheek als onderdeel van de Go Mediacoach opleiding. Deze nieuwe beroepsgroep krijgt steeds meer te maken met dit nieuwe medium. Veel van de deelnemers zag mogelijkheden voor de bibliotheek om hun bezoekers wegwijs te maken in Virtual en Augmented Reality en vond dit ook in lijn liggen met de taken van de bibliotheek rond mediawijsheid. Hieronder vind je de slides van mijn lezing.
Virtual Reality in de bibliotheek
Willen jullie aan de slag met Virtual Reality in jullie bibliotheek? Misschien een workshop organiseren, of een eigen VR Leerlab opzetten voor bezoekers en scholen? Kijk dan eens welke diensten we allemaal aanbieden of neem contact op.