Afgelopen 29 november organiseerden we samen met Smart 071 en de Honours Academy van Universiteit Leiden een evenement over toepassingen van AR (Augmented Reality) op de werkvloer. Studenten en professionals gingen samen op zoek naar zinvolle en haalbare toepassingen van AR in de deelnemende organisaties.
Dit evenement was onderdeel van een nieuw vak dat Robin geeft bij de Leidse Honours Academy. Het vak Augmented Reality & Human-Computer Collaboration gaat over hoe Augmented Reality onze maatschappij en het werk van de toekomst zal beïnvloeden.
Deze blogpost is een terugblik op:
- het evenement Augmented Reality op de Werkvloer;
- de prototypes die de studenten bouwden als eindproject.
Ook lees je hoe je de volgende keer mee kunt doen als professional of student!

“Zijn mensen de robots van de toekomst?’ Worden we niet steeds dommer als we allemaal instructies van de AR bril opvolgen?” AR-expert Sander Veenhof opende de middag in onze thuisbasis PLNT met een aantal prikkelende vragen. De rest van de middag was een stuk positiever van toon: hoe kunnen we mensen juist productiever maken? Experts vertelden over hun AR-applicaties en ervaringen. Studenten en professionals uit bedrijfsleven, overheid, zorginstellingen en onderwijs ontmoetten elkaar en gingen sparrenderwijs zinvolle mogelijkheden van AR voor op de werkvloer. Michiel Knoester schreef een uitgebreid verslag van de dag op de website van Universiteit Leiden.
Na afloop kozen de studenten de projecten die hen het meest aanspraken. Zij gingen in groepjes aan de slag om werkende prototypes te ontwikkelen voor de organisatie van hun keuze en brachten daarbij de kennis die ze opdeden tijdens het vak in praktijk. Soms bleek toch dat Virtual Reality een betere oplossing bood voor het vraagstuk.
In korte tijd werden de volgende prototypes werden gebouwd:
- Een virtuele introductie van het lab waar studenten aan de slag gaan voor mboRijnland
- Een interactieve 360º ervaring voor Villa Abel, waarin de gebruiker leert hoe je goed kunt communiceren met mensen met een autismespectrumstoornis
- Een AR-app die sensordata van broeikassen visualiseert, met Paul Kengen
- Een VR-visualisatie van de school van de toekomst voor Wietse van Bruggen van Kennisnet
- Een interactieve Oculus Quest app die stap voor stap complexe chemische reacties uitlegt
De studenten kunnen trots zijn op wat ze neergezet hebben in deze korte tijd. Hopelijk blijft het niet bij prototypes! We kijken uit naar de volgende editie van het vak én evenement. Hartelijk dank aan alle deelnemers!
Meer weten
Studenten
Wil je dit vak ook volgen? Houd dan de studiegids van Universiteit Leiden in de gaten. Hier vind je de beschijving van de cursus van collegejaar 2019-2020.
Tip: we geven 25 gratis studentlidmaatschappen weg voor de VR Learning HUB, ons online platform voor onderwijsinnovatie met VR & AR. Is dat iets voor jou? Aanmelden kan hier.
Professionals
Wil je weten wat Augmented Reality kan betekenen voor de werkpraktijk of het trainingsprogramma van jouw organisatie? Wil je zelf verschillende AR demo’s uitproberen en leren van experts over de theorie en de praktijk? Abonneer je onderaan deze pagina op de nieuwsbrief van Virtual Reality Learning Lab voor updates over nieuwe edities van dit evenement.
Wil je zelf aan de slag en leren hoe je Virtual Reality kunt inzetten voor onderwijs en training binnen jouw organisatie? Dan is de VR Learning HUB een interessant platform voor jou.