Het afgelopen jaar heeft een van de grootste uitdagingen voor het onderwijs ooit gebracht. Om onze kwetsbaren te beschermen en de druk op de zorg te beperken toonden we ons allemaal van ons meest flexibele kant. Het begin van 2021 is niet veel anders. In deze blog kijken we vooruit. Welke rol kan Virtual Reality gaan spelen in het onderwijs na deze crisis? En hoe dragen wij bij aan een duurzame implementatie van deze en andere technologieën?
Online onderwijs is een enorme uitdaging, voor docenten én voor leerlingen. Ik mis ook elk college weer dat ik niet in dezelfde ruimte ben met mijn studenten. En onze workshops & masterclasses voor onderwijsprofessionals zijn toch vele malen leuker in het echt.

Digitaal onderwijs biedt gewoon nog te veel beperkingen. Terwijl ik juist vaak betoog dat nieuwe digitale technologie als VR mogelijkheden biedt die verder reiken dan fysiek onderwijs.
Maar helaas is het veld daar nog niet helemaal. VR-brillen zijn nog niet beschikbaar voor iedereen. En docenten en studenten zijn vaak nog niet bekend genoeg met de techniek om het echt goed in te zetten voor onderwijs. Zeker niet als je zo plotseling moet overschakelen naar online onderwijs.
Daarnaast wil je ook hier digitaal onderwijs en fysiek onderwijs combineren. Blended. Zo kun je de best passende onderwijsvorm kiezen voor de stof. Maar dat is juist precies wat niet kan in deze tijden.

Van experiment naar implementatie
Maar laten we tegelijkertijd ons inzetten om sterker uit deze crisis te komen.
Ons inzetten om rijk, asynchroon digitaal onderwijs te ontwikkelen dat studenten onafhankelijk van plaats en tijd kunnen volgen. Gecombineerd met synchrone bijeenkomsten die gericht zijn op interactie en kennisverwerking. Het liefst fysiek, maar digitaal als dat nodig blijkt.
Tegelijkertijd blijven we experimenteren we met nieuwe technologie als Virtual Reality om het onderwijs verder te verrijken.
Nu dit veld volwassen wordt met betaalbare hardware en een ruimer aanbod aan software, kunnen we gaan toewerken naar duurzame inzet. Subsidie geeft de ruimte om innovatie mogelijk te maken. Maar uiteindelijk moet de zakelijke kant ook kloppen: je innovatie moet een probleem oplossen.
In de lezing die ik onlangs gaf voor alle i-coaches van de mbo-instellingen onderscheidde ik deze 3 fases:

Wij kijken ernaar uit om eraan bij te dragen de gave onderwijsprojecten in Nederland naar een volgende fase te brengen!
Onderzoeksrichting
We willen onderzoeken hoe VR en andere technologieën op een verantwoorde en duurzame manier ingezet kunnen worden in verschillende domeinen. Daarom gaan we ons in de komende periode bezig houden met de volgende vragen, samen met ons team, nieuwe stagiair(e)s en studenten:
- Kan het tekort aan stageplekken in opleidingen als verpleegkunde worden opgelost met VR & andere technologie?
Samen met onze stagaire Tess en onderwijsorganisaties onderzoeken we deze urgente vraag voor verpleegkundeopleidingen. - Wat kunnen we leren van games?
Samen met nieuwe stagiair Siem storten we ons in de creatieve wereld van game design en delen we onze lessen. - Hoe ontwerp je een ‘infospace’?
Hoe gebruik je een 3D ruimte om kennis over te brengen? Hoe vertel je een verhaal ermee? Lees hier de eerste blogpost in deze serie. - Hoe gaat Augmented Reality de wereld veranderen?
Sinds een paar jaar daag ik de studenten van mijn Honours Class uit om na te denken hoe AR een onderdeel van onze wereld gaat veranderen. Zo verkennen we veel interessante kansen en gevaren. Deze gaan we verder uitwerken en delen via onze blog!
We bestuderen de toepassingen van Virtual en Augmented Reality en andere technologieën en delen de bevindingen op deze blog. Én we brengen ze in de praktijk, door zelf lesmateriaal te ontwerpen gebaseerd op ons onderzoek en op onze ervaringen. Zo zijn we betrokken bij alle fases die doorlopen moeten worden om VR op een duurzame manier in te zetten.