Innovatiedag AR, VR en AI

Leerlingen uitdagen met technologie van de toekomst

Leer jouw leerlingen of studenten hoe ze Augmented Reality tours maken. Of bouw samen een VR Escape room. Programmeer robots in een slimme stad of leer juist hoe ze goed AI kunnen inzetten bij hun ontwerp.

Deze Innovatiedag is zeer geschikt voor vo-docenten MVI, T&T, O&O, Informatica, informatietechnologie, beeldende vorming en mediavormgeving. Ook leerkrachten in het po en mbo zijn welkom!

Laat jouw leerlingen leren door te ontwerpen. Daag de klas uit om een interactief museum te maken in plaats van een werkstuk. Of laat ze de school/stad van de toekomst ontwerpen!

Eerstvolgende datum:

woensdag 25 september 2024

Ook gepland:

maandag 3 juni 2024

Programma

Plenair: toekomst ontwerpen

Hoe bereiden we leerlingen goed voor op de toekomst? Welke digitale technologieën moeten ze leren kennen? 

Met prikkelende ontwerpuitdagingen werken leerlingen aan hun digitale geletterdheid en aan leerdoelen van andere vakken.

Robin de Lange opent de Innovatiedag en plaatst de workshops van vandaag in een bredere context.

Workshopronde 1: toekomst ontwerpen

Elke workshop is gericht op een specifieke technologie. Je leert met de software werken en samen doorlopen we door ons lesmateriaal. Kijk lager op deze pagina voor beschrijvingen van de workshops. Elke workshop duurt ca. 2 uur en 15 minuten.

  • VR Escape Room met CoSpaces Edu
  • Augmented Reality tour met Wintor
  • 360 foto’s en virtuele tours

Future Arcade & Lunch

Midi, de cateraar van PLNT, verzorgt een heerlijke lunch en snacks gedurende de dag.

Tijdens alle pauzes kun je experimenteren in onze Future Arcade:

  • Maak een verrassende foto met de AI Photobooth
  • Ervaar de AI informatie-explosie in de Infinite AI Gallery
  • Probeer VR apps op onze Meta Quests
  • Speel onze speculatieve games zoals AR(e) you Ready? en ‘Ontsnap het AI Museum’ – gemaakt in CoSpaces Edu

Workshopronde 2

Tijdens de 2e workshopronde kun je kiezen voor een nieuw onderwerp, of een vervolg op de eerste workshopronde. Kijk lager op deze pagina voor beschrijvingen van de workshops. Elke workshop duurt ca. 2 uur en 15 minuten.

  • Complexe games & eigen 3D modellen in CoSpaces Edu
  • Ontwerpen met Artificial Intelligence
  • Robots in een slimme stad

Vertaling naar jouw onderwijs

Tijdens de workshops heb je leren werken met nieuwe technologie. Hoe vertaal je dat naar goed onderwijs?

In de afsluiting van de dag werken we toe naar interessante uitdagingen voor jouw leerlingen. En wat je nodig hebt om ze goed te kunnen begeleiden.

Na afloop ben je welkom de Future Arcade verder te ontdekken en gezellig na te praten met andere deelnemers.

Praktische informatie

Locatie

Virtual Reality Learning Lab
PLNT, Langegracht 70 in Leiden

PLNT is het centrum voor innovatie en ondernemerschap in Leiden en ook het huis van VR Learning Lab. Voor de Innovatiedag VR, AR & AI hebben we fijne ruimtes gereserveerd in het pand. Per workshop kunnen ca. 15 deelnemers meedoen.

Data & tijden van aankomende Innovatiedagen VR, AR & AI:
Maandag 25 september 2024 | 09:30 - 16:00

Voor wie?

Een Innovatiedag is met name gericht op docenten uit het voortgezet onderwijs en met name geschikt voor docenten MVI, T&T, O&O, informatica, informatietechnologie, beeldende vorming, dienstverlening & producten en mediavormgeving. Ook leerkrachten uit het po & mbo zijn welkom!

Val je niet binnen deze doelgroep maar ben je toch geïnteresseerd? Je bent welkom om alsnog mee te doen.

Prijs

De kosten voor deelname aan een Innovatiedag bedragen € 375,- per persoon. Dit onderwijs is vrijgesteld van BTW (CRKBO).

Korting: Bijscholingvmbo.nl biedt deze cursus aan voor € 190,- voor beroepsgerichte docenten vmbo en VSO. Voor deze prijs dient ingeschreven te worden via: https://bijscholingvmbo.nl/pgp/informatietechnologie/innovatiedag-ar-vr-en-ai

Catering

Café Midi verzorgt de catering met koffie, thee, water en een heerlijke lunch.

Iets voor jou?

Je kunt je direct inschrijven voor de Innovatiedag.

Nog niet inschrijven maar wél op de hoogte blijven van deze en volgende Innovatiedagen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (ca. 10x per jaar).

Workshops

Tijdens elke workshop staat een specifieke digitale technologie centraal, waarbij verschillende vaardigheden aan bod komen.

cospaces-AI-skybox

Ontwerpen met Artificial Intelligence (AI)

AI heeft nieuwe tools opgeleverd voor het genereren van tekst, afbeeldingen, video’s, 3D-objecten en virtuele werelden. Dit biedt kansen voor ontwerpers, maar kan ook bedreigend zijn voor degenen die deze AI-tools niet beheersen. Tijdens deze workshop ontdek je waardevolle AI-tools voor het creëren van media.

We bespreken de technologie achter AI en de toekomst ervan. Samen formuleren we antwoorden op vragen over het gebruik van deze tools als ontwerper, hoe je er  onderwijs mee kunt geven en hoe je leerlingen goed voorbereidt op de toekomst van AI.

Deze workshop is vnl. geschikt voor onderwijsprofessionals uit het vo & mbo.

maxresdefault

Augmented Reality tours voor school en opdrachtgever

Augmented Reality (AR) voegt een extra laag toe aan de echte wereld en is handig voor extra uitleg in een technieklokaal of om een gave tour van de school te maken. 

Tijdens deze workshop experimenteer je zélf met het maken van een interactieve AR tour met behulp van de software van Wintor

Een onderwijslicentie voor Wintor is redelijk geprijsd, maar niet inbegrepen. Gedurende de Innovatatiedag kun je onze licentie gebruiken.

Deze workshop is vnl. geschikt voor onderwijsprofessionals uit het vo & mbo.

burcht

360-foto's en virtuele tours

Tijdens deze workshop behandelen we in vogelvlucht hoe 360 camera’s werken en hoe je virtuele tours kunt maken. 

Leer zelf 360-foto’s maken, verbind de foto’s met elkaar en verrijk ze met video’s, quiz-vragen, 3D modellen en informatie-hotspots.

Leerlingen kunnen met de 360-tours maken voor bedrijven in de regio. Zo leren ze werken voor een opdrachtgever en maken ze een product waar de organisatie ook echt wat aan heeft. De virtuele tours zijn ook interessant voor de loopbaanoriëntatie.

Deze workshop is vnl. geschikt voor onderwijsprofessionals uit het vo & mbo.

microbit foto

Robots in een slimme stad

Tijdens deze workshop werken we samen aan een slimme stad, met stoplichten die met elkaar communiceren en slagbomen die reageren op langsrijdende robots.

De training is zowel geschikt voor deelnemers uit het po, vo & mbo die nog geen ervaring hebben met de micro:bit als leerkrachten die hier al volop mee werken. We bieden verschillende projecten waar je met onze ondersteuning aan kunt werken. 

Je leert steeds complexere projecten maken met de micro:bit, waarbij het doel is de achterliggende code ook écht te begrijpen. Je koppelt de micro:bit aan de Kitronik-robots en leert code waarmee ze slim gedrag vertonen. Ook gebruik je verschillende verkeersmodules om ze te combineren tot een slimme stad.

escape room bootcamp2

VR Escape Room bouwen in CoSpaces Edu

Tijdens deze workshop maak je een escape room met CoSpaces Edu, een game engine voor het onderwijs die in je browser draait. Bij het VR Learning Lab zijn we hier fan van, omdat het erg laagdrempelig is, maar ook veel mogelijkheden kent.  Je maakt een gamewereld en programmeert puzzels.

We bespreken hoe je dit escape room project koppelt aan andere vakken of het werkveld. Ook komen klassenmanagement en didactische overwegingen aan bod. Programmeerervaring is niet nodig voor het volgen van deze workshop. 

Met deze workshop leer je materialen maken voor jouw leerlingen in het po, vo of mbo.  
Screenshot (164)

Complexe games & eigen 3D modellen in CoSpaces Edu

Heb je een programmeerervaring óf heb je eerder gewerkt met CoSpaces Edu óf volg je ‘s ochtends de workshop VR Escape Room bouwen in CoSpaces Edu? Dan ben je welkom bij deze workshop, waarin we de diepte ingaan met CoSpaces Edu. Je leert waar je extra 3D-modellen vandaan kunt halen en hoe je ze zelf kunt maken: handig als je een game of interactieve ervaring bouwt rond een specifiek thema. 

Ook gaan we complexere spellen maken, waar je nieuwe programmeerconcepten voor nodig hebt, bijvoorbeeld loops en  variabelen. 

Geschikt voor onderwijsprofessionals in het po, vo & mbo.

*Deze prijzen zijn de gesubsidieerde tarieven die mogelijk worden gemaakt door bijscholingvmbo. Deze tarieven zijn alleen mogelijk voor docenten uit het vmbo. Voor overige deelnemers geldt een tarief van €300.

Achtergrond

Ontwikkelingen in de digitale wereld hebben impact op vrijwel elk onderdeel van onze samenleving.

Kunnen we Augmented Reality ter ondersteuning gebruiken op de werkvloer? Hoe gebruikt de overheid slimme sensoren? Zouden we personeel kunnen trainen met Virtual Reality? Wat voor impact hebben robots op de arbeidsmarkt van morgen?

Wij zetten ons in om jongeren de digitale vaardigheden voor de toekomst te leren. Tijdens onze DigiDagen en techlessen verzorgen onze eigen techdocenten dit onderwijs. Tijdens deze Innovatiedag delen we onze kennis en ervaring.

Door wie?

De workshops worden verzorgd door Robin de Lange, Nadine Roos en collega’s van het Virtual Reality Learning Lab.

Robin is oprichter van het Virtual Reality Learning Lab en verschillende andere (digitale) initiatieven. Hij geeft college voor Universiteit Leiden en Inholland Hogeschool en geeft per jaar training aan honderden professionals.

Deze workshops zijn gebaseerd op:

Het VR Learning Lab voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstituten voor kort beroepsonderwijs, gecontroleerd door het CRKBO en mag hierom onderwijs vrijgesteld van BTW leveren.

Inhouse Innovatiedag?

We kunnen deze Innovatiedag ook op maat aanbieden voor jullie scholengroep of onderwijsinstelling.

De workshops zijn ook los te boeken voor een studiedag, of misschien willen jullie de AI Photobooth en andere delen van de Future Arcade op jullie onderwijsevenement?

Onze klanten komen onder andere van de volgende organisaties: