De afgelopen weken worden we vaker benaderd met de vraag: “kunnen we Virtual Reality gebruiken om ons online event/meeting/onderwijs te verbeteren?”
Interessant om te zien dat deze vraag nu relevant wordt. Organisaties hebben de basis voor werken of onderwijs op afstand onder controle en zijn nu op zoek naar uitbreiding in deze tijd van Corona. Bijvoorbeeld voor speciale evenementen op school, teamdagen of creatieve meetings.
Situaties waar de interactie van een fysiek evenement toch wel heel belangrijk is.
In deze blog 5 tips over het inzetten van Virtual Reality voor jullie online event of afstandsonderwijs.
#1 VR is een deel van de oplossing
Het beeld wat mensen snel hebben bij een virtueel event is een volledig event met een bril op, een simulatie van een echt congres. Waarbij je dezelfde presentaties volgt, maar dan met een VR-bril op. Ik denk niet dat dit een goede oplossing is.
VR zou een van de tools in je repertoire moet zijn, met specifieke voor- en nadelen en dus ook een specifieke inzet voor bepaalde doelen.
Wil je een 1-to-many presentatie geven met slides: dan is de vorm van een webinar hoogstwaarschijnlijk beter. Een ander moment werk je in kleine groepjes samen aan een document en dan verzamel je alle presentaties op 1 plek.
#2 Probeer niet een offline event te simuleren
Ik zie regelmatig virtuele conferentieruimtes en nagemaakte klaslokalen voor online onderwijs. Ik zag onlangs posterpresentaties en PowerPoint-slides op een virtueel congres over VR & AR. Dat doet me altijd een beetje pijn.
Ik begrijp dat we mensen niet een volledig nieuwe ervaring willen bieden. Verandering gaat langzaam en je wilt mensen metaforen bieden waarmee ze bekend zijn.
Maar laten we proberen niet de zaken te kopiëren die vooral zo zijn als ze zijn om logistieke redenen. Posters op congressen worden gebruikt omdat de zalen vol zitten. En klaslokalen zien er toch vooral zo uit omdat er in een gebouw 50 lokalen voor 30 studenten moeten passen. Diezelfde restricties heb je gewoon niet in Virtual Reality.
Ook hier ligt de Uncanny Valley op de loer. Als we events in VR zoveel willen mogelijk willen laten lijken als op de echte wereld, kan het heel gek aanvoelen.
#3 Gebruik de kracht van VR
Gebruik in plaats daarvan de kracht van het medium. VR ervaringen kunnen intensief zijn en echt wat teweeg brengen bij een persoon. Daar kun je op heel veel manieren gebruik van maken:
- Werk samen op heel nieuwe manieren door samen te tekenen en te brainstormen. Hierbij ontstaat zoveel creativiteit!
- Houd een presentatie waarbij je mensen meeneemt over de hele wereld. In plaats van een plaatje op je slides, neem je je bezoekers op reis door de hele wereld.
- Doe een multiplayer game in VR als energizer en om een heel andere vorm van samenzijn te geven.
#4 Geef de tijd om te wennen aan de technologie
VR techniek is eigenlijk volwassen geworden de afgelopen jaren. Een Oculus Quest kost nog geen 500 euro en we zien ook steeds meer applicaties die gewoon echt doen wat ze zeggen.
De grootste uitdaging echter is dat veel mensen gewoon nog weinig ervaring hebben met zo’n bril. Bij fysieke bijeenkomsten waar we VR inzetten kunnen we over de schouder meekijken, een bril rechtzetten en makkelijk uitleg geven over de controllers.
Daar zul je hier meer tijd voor moeten reserveren. Verzorg duidelijke instructies en support.
#5 Maak VR optioneel
Om bovenstaande reden kan het best gebeuren dat iemand het niet lukt om alles aan de praat te krijgen. Het mooist is als je dan toch de sessie kunt volgen. Door een video-stream bijvoorbeeld. Of door een applicatie te gebruiken die ook gewoon op een laptop of tablet werkt.
Meer weten?
Laat een comment achter onder het artikel op LinkedIn. Kijk onderaan deze pagina bij contact voor andere manieren om ons te bereiken.
(Deze blogpost verscheen eerder op Robin de Lange’s LinkedIn pagina.)