Ga voor actuele informatie naar de pagina over al onze bootcamps.
Wist je dat jongeren zelf eenvoudig 3D games kunnen ontwerpen en programmeren? En dat ze die vervolgens kunnen spelen in Virtual & Augmented Reality? Werkstukken krijgen zo een nieuwe dimensie, en leerlingen worden uitgedaagd in onderzoeken, ontwerpen en samenwerken.
In deze Bootcamp leer je zelf interactieve 3D-werelden bouwen met CoSpaces en bereiden we je voor om de software in te zetten in de klas. Wil je met je klas meedoen aan de CoSpaces Competition? Dan is dit de basis die je nodig hebt!
Vanaf september 2019 bieden we deze dienst aan als onderdeel van de Bootcampserie: Digitale Skills voor de Toekomst
Voor wie: | Docenten van alle onderwijsniveaus, ontwikkelaars van lesmateriaal, mediacoaches en trainers. Let op: enige ervaring met Virtual Reality vereist (zie onder). |
Studielast: | 1 dag |
Studiemateriaal: | Bij deelname krijg je toegang tot ons digitale lesmateriaal, dat we blijven vernieuwen en uitbreiden. Er zijn hier geen extra kosten aan verbonden. We raden aan een laptop en smartphone mee te nemen. |
Aantal deelnemers: | Individuele inschrijving – per dag minimaal 4 & maximaal 30 deelnemers |
Kosten: | nvt |
Catering | De Binnentuin verzorgt koffie, thee en een heerlijke lunch. |
Waarom?
Tijdens onze onderwijsdagen zien we dat het uitdagen van studenten om zelf VR-ervaringen te maken een krachtige én laagdrempelige vorm is om op school aan de slag te gaan met VR en AR.
- Samen een nieuwe techniek verkennen past in doelstellingen rond mediawijsheid;
- Wij geloven dat leren programmeren ook zinvol is voor mensen die geen programmeur worden;
- 3D werelden zijn een mooie vorm voor werkstukken, kunstonderwijs en presentaties van projecten;
- Er zijn geen kostbare investeringen in hardware nodig;
- De docent wordt niet extra belast, de uitdaging ligt bij de studenten.
We verzorgen hierom regelmatig onderwijs voor leerlingen en studenten. Hierin ontdekken we samen de mogelijkheden voor hun vakgebied en leren ze hoe ze zelf VR ervaringen kunnen maken. Dit doen we tijdens workshops, collegereeksen, of onze Virtual Reality Projectweek. Maar uiteindelijk is het natuurlijk veel mooier als onderwijsinstellingen dergelijk onderwijs met hun eigen medewerkers kunnen organiseren. Daarom zijn we deze Bootcamp gestart!
Wat leer je?
In deze Bootcamp leren docenten ontwerpen en programmeren in CoSpaces, waarbij er veel aandacht is voor de manier waarop het vervolgens in kan worden gezet in de klas.
CoSpaces is online software waarmee studenten snel en gemakkelijk een eigen wereld kunnen bouwen. De wereld kunnen ze interactief maken door spelenderwijs te leren programmeren in een visuele programmeertaal die erg lijkt op Scratch. Zo ontwikkelen studenten nieuwe digitale vaardigheden en manieren om zich uit te drukken. Onze cursisten verwerken dit bijvoorbeeld in vakken als kunstzinnige vorming, informatica, O&O of techniek. Of ze organiseren bijvoorbeeld een vakoverstijgend project.
Tijdens deze bootcamp behandelen we de volgende aspecten:
- Hoe ontwerp je een wereld in CoSpaces? Hoe maak je die interactief door te programmeren?
- Wat voor types ervaringen kun je maken? Wat zijn interessante opdrachten voor leerlingen en studenten?
- Wat is er al voor lesmateriaal? Hoe kun je dat inzetten in de klas?
- Zelf lesplannen maken aan de hand van bestaand lesmateriaal en eigen input.
- Wat is er nodig qua middelen en organisatie om onderwijs met CoSpaces te starten?
Het onderwijsmateriaal dat we gebruik krijg je mee naar huis, zodat je er ook na de Bootcamp verder mee aan de slag kunt gaan.
Met de kennis uit deze Bootcamp ben je klaar om met je klas, groep of codeclub mee te doen aan de CoSpaces Competition in april. Leer studenten zelf om te programmeren in CoSpaces en meld je aan voor de competitie!
Voorkennis
Deze Bootcamp is een verdiepende cursus. Het kan gevolgd worden als vervolg op de Inspiratiedag: VR in het onderwijs. In ieder geval gaan we er bij deze Bootcamp vanuit dat enige voorkennis over en ervaring met VR aanwezig is. Eerdere programmeerervaring is niet vereist, maar uiteraard een welkome toevoeging.
Eerst een van onze Inspiratiedagen bezoeken? Hier vind je de geplande data voor de komende tijd.
Door wie?
De Bootcamp wordt verzorgd door het Virtual Reality Learning Lab en is gebaseerd op het onderzoek van Robin de Lange aan de Universiteit Leiden. Het VR Learning Lab heeft cursussen verzorgd voor tientallen groepen leerlingen en honderden onderwijsprofessionals. Het VR Learning Lab voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstituten voor kort beroepsonderwijs, gecontroleerd door het CRKBO.
Eerdere cursisten kwamen onder andere van de volgende organisaties:









